Annyira jó, amikor a kedvenc témámról írhatok megint. Szerintem már írtam párszor, hogy a reggeli az egyik legkedvencebb étkezésem, vagyis inkább a klasszikus reggelinek való kaják, amiket persze ha úgy van kedvem akár du 2kor eszek. Ez most egy összefoglaló írás lesz a kedvenc reggelijeimről 🙂
[eng coming soon]
Szeretek reggelit készíteni és reggelizni járni is. Szerencsére az elmúlt évek street food meg úgy összességében étel forradalma, ami átfutott Budapesten, nagyon sok olyan helyet is teremtett ahol ezt a csodás tevékenységet egész nap, bármikor lehet űzni! Örök kedvenc marad a Zoska, az Astoriánál.
Persze ráérősebb, nagy reggeliket én is inkább hétvégén csinálok, hét közben meg a gyors, egyszerű, előre elkészíthető megoldások híve vagyok. Akik régóta ismernek, tudják, hogy a reggelin kívül számomra amúgy semmi jó nincs a reggelekben, ennek ékes példája, hogy állandóan elalszok. Ezért előre össze szoktam rakni a reggelim, amit ha úgy alakul akár magammal tudok vinni a munkahelyemre, vagy csak annyi vele a dolgom reggel hogy megmelegítem 2 perc alatt. A kulcsa szerintem a jó hétköznapi reggeliknek a hatékony időbeosztás. Sokan mondják, hogy nincs idejük rá reggel, vagy nincs kedvük reggel mindent előszedni és elkezdeni pepecselni azzal hogy felvágják a gyümölcsöt vagy mást.. Nem is kell reggel pepecselni.
Szeretek úgy aludni menni, hogy a napom lezárásaként rendbe rakom a konyhám. Elmosogatok, valamint előkészítem a reggelim. Este nem annyira fájdalmas az a +10 perc, mint reggel felkelni időben..
Hoztam nektek pár ötletet, hogy tudjátok ti is megoldani ezt a misztikus reggeli kérdést
1. Azoknak, akik ” csak valami legyen a hasamban” típusúak, vagy tényleg nem éhesek reggel.
Turmixolj!
Az előkészítéséről már írtam korábban itt . Este összevágod a gyümit, a zöldséget, bele egy tároló edénybe. Reggel pedig beleöntöd a turmixgépbe/egy magas pohárba, és botmixerrel adsz neki egy kis energiát 🙂
Legutóbbi kedvenc variációim:
- Friss ananász, kiwi, frissen facsart narancslé
- Fagyasztott málna, mandula tej, vaníliás fehérje por, chia mag, virágpor
- Frissen facsart narancslé, mango, zöld alma, chia mag
- Friss ananász, mango, zöld alma, kókuszvíz
- Fagyasztott áfonya, mango, banán, víz
2. Müzli +joghurt/tej
Nem a cukros, csokis gabonapehelynek nevezett botrányra gondolok, hanem a zabpelyhes aszalt gyümölcsös csúcsszuperságra, amit akár ti is elkészíthettek. Vigyázzatok, a boltban sok hozzáadott cukros valamit szoktak egészségesnek álcázni, érdemes a címkét is megnézni, nem csak a csomagolást! Kedvencem a Rude Health márka granolája, amit itthon sajnos kicsit drágán mérnek, de mivel ez a hipergyors vészmegoldás reggeli szokott lenni, egy doboz sokáig kitart nálam. Most, hogy vegán heteket tartok, kipróbáltam a szója joghurtot. Hát. SOHA TÖBBET. Inkább várok a böjt végére, addig pedig növényi tejjel kanalazom a müzlikém. Kedvencem a rizs és a mandula tej, de a zab tej is egészen iható.
A legnagyobb bűnözés, ha már a tejeknél tartunk az a csokis kókusztej. Oh istenem!! Annyira jó, de annyira cukros 😥 Valamit ki kell rá találni.
Ez a kedvenc Rude Health granolám mézzel, fagyasztva szárított ribizlivel és natúr joghurttal:
3. Zab, zab zab
Lehet a zabnak egy külön egész bejegyzést is fogok szentelni később. A kedvencem az úgy nevezett “overnight oats” , ami annyi tesz, hogy este összerakom egy üvegbe a zabpelyhet, meg minden mást, tejet öntök rá, és hűtőbe teszem. Reggelre megpuhul a zabpehely és nagyon finom lesz 🙂 De ha zabkásásak vagytok, akkor akár ezt az éjszakára áztatott zabpelyhet reggel pár percre bedobhatjátok a mikroba, vagy egy lábasban rottyantotok egyet rajta és már kész is a meleg reggeli 🙂
Van aprószem, finom zabpehely és van a nagyszemű, egész pelyhek. Ha zabkásásak vagytok, akkor ahhoz az aprószeműt használjátok, ha inkább overnight oats rajongók, akkor pedig a nagyszeműt javaslom.
Variációk a témára:
1.Deadpool zabkása: amikro a premierje volt a filmnek, annyira vártam már, hogy reggelire a zabkásámból is Deadpoolt csináltam 😀 2 csésze forrásban lévő vízbe öntöttem egy csésze zabot meg egy lereszelt almát, édesítőt, valamint piros ételfestéket. A díszítéshez chia magot és kókusz chipset használtam
2. Trópusi zabkása: a zabot kis fahéjjal megfőztem, majd naranccsal és maracujával ettem
4. Málnás zabkása. Főzés közben egy marék fagyasztott málnát dobtam a zabkásába, attól lett ilyen szép rózsaszín színe 🙂
5. (nagy kép) Áztatott zabpehely: áfonya, zab, mandula tej 🙂
6. Áztatott zabpehely: eper, ananász, áfonya rétegezve
7. Málnás kókuszos zabkása. A marék málna mellett 2 evőkanál kókuszreszeléket is tettem a zabhoz.
4. Tojás
Rántotta, omlett, tükörtojás, teljesen mindegy, 7 napból 3x iztos tojás a reggelim 🙂
A vegán heteimben ez a legrosszabb amúgy 😦
- Breakfats egg casserole
- Medvehagymás omlett
- Tükörtojás tavaszi salátával
- Sütőben sült, tükörtojásos melegszendvics
Remélem adtam némi inspirációt, és sikerült kedvet csinálnom a nagy reggelikhez 🙂